Kategori: litteratur Sida 1 av 4

Att ge upp om en bok

För några dagar sedan fattade jag ett beslut som sedan dess har legat som ett mörkt moln över tillvaron. Inte att sluta röka för jag röker inte. Inte sluta äta godis för det vill jag inte. Inte börja motionera för det gör jag då och då. Nej, jag avbröt läsningen av en mycket uppskriven roman efter mindre än hundra sidor för att den var dålig. Dessutom var det andra gången jag avbröt läsningen av samma bok.

Det finns ju skönlitteratur som slår igenom allt mediebrus och inte sällan dyker ju då tanken upp att just den där boken måste jag läsa. Man inser att kön till just denna kommer att vara årslång på biblioteket och ganska snart så är boken både beställd och betald och ligger på nattduksbordet. Kanske kastar man sig över den. Så var fallet vid min första läsning. När jag avbröt efter två korta kapitel så skyllde jag på att jag hade för mycket att göra, var stressad, inte kunde hålla tråden. Jag orkade inte hela tiden bläddra tillbaka till personförteckningen som fanns i början och hur var det nu med just den här historiska perioden. Kungarna, intrigerna, kyrkans män och inte minst damerna som hela tiden bytte mellan smeknamn och officiella namn. Jag la ner. Satte tillbaka boken i bokhyllan långt bort – den där  som finns i sommarstugan.

Så har den stått där med sin klart lysande röda rygg och liksom hånlett mot mig och självfallet hamnade den på nattduksbordet igen. Men nu tänkte jag förbereda mig. Läsa på innan och angripa boken med förkunskaper och rutin. Ett kapitel om dagen för att inte glömma och tappa bort mig. I fem dagar höll jag ut sedan sökte jag efter recensioner på nätet och valde att läsa de mer kritiska… de som ifrågasatte de positiva. Det hjälpte mig inte i läsningen. Jag hoppade över någon dag som plötsligt blev en vecka och varje kväll tittade jag åt ett annat håll än åt den där romanens vars hela omslag nu lös upp rummet.

Tills sist, efter en kvalfull tid, återstod endast att fatta ett beslut. Återgå till rutinerna eller ställa tillbaka boken i hyllan. Snabb huvudräkning ledda fram till att ett kapitel om dagen skulle få boken att vara till halva semestern så det senare alternativet blev resultatet. Och in svävar det mörka molnet; misslyckandet! Lägg här till min ambivalens… jag förespråkar att man direkt ska avbryta läsning av böcker som man inte gillar, varför slösa tid och förstöra läslusten? Men jag har så oerhört svårt att praktisera detsamma utan att må dåligt. Därför har jag nu bestämt mig för att skänka boken till ett antikvariat så att jag slipper se den och påminnas.

Krönika publicerad i Folkbladet 2019-05-08

Sommarens recensionsarbete

imgres

Skriver just nu en recension av Fredric Bedoires drygt tusen sidor omfångsrika ”Den svenska arkitekturens historia” i två delar (Norstedts, 2015) till Historisk Tidskrift. Inga böcker för hängmattan eller ens för resväskan men däremot bra att ha i arbetsbokhyllan. Läst och begrundat innehållet under en tid och nu sitter jag vid datorn. Publiceras senare i höst.

Myllrande stadslandskap

Myllrande stadslandskap

Myllrande stadslandskap

I bokhyllan för nya böcker på biblioteket hittar jag ”Myllrande stadslandskap” en bok fylld av intressanta och framför allt GODA exempel på hållbar stadsplanering med landskapsarkitektkontoret Urbio som avsändare. Det känns nytt, gränsöverskridande och oftast väldigt smart. Urbio är förespråkare av en biofil stadsutveckling, dvs att människans nedärvda band till naturen måste bibehållas och utvecklas för att vi ska må bra och leva hållbart.

En del av boken bär titeln ”Polyforma rhizom” och här beskrivs behovet av olika naturtyper i stadslandskapet: ”Den urbana naturen ska, likt ett rhizom väva igenom stadsstrukturen. För att få fäste måste den inta olika skepnader; från antropogena vildmarker till produktiva stadsodlingar.” Exemplen handlar därefter om koltrastspiror, tornseglarlister, biotoptak med mera. Och min enda önskan är att få se allt detta på riktigt för trots alla de intressanta beskrivningarna så förefaller alla illustrationer vara konceptritningar.

Sida 1 av 4

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén